Svenska kyrkan, Pressmeddelanden
Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut
Sök
 

Motion till Kyrkomötet
2005:103
av Roland Persfjord
Antalet ledamöter i direktvalt kyrkoråd

Kyrkomötet

Mot 2005:103

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att 4 kap. 12 § andra stycket kyrkoordningen skall ha följande lydelse:

Antalet valda ledamöter skall bestämmas till ett jämnt tal och till minst

– 8 i församlingar med högst 2 000 röstberättigade

– 10 i församlingar med över 2 000 röstberättigade.

Motivering

Svenska kyrkan genomgår för närvarande en relativt omfattande strukturomvandling genom att församlingar och pastorat slås samman. Men sannolikt kommer det alltfort att finnas många församlingar med färre än två tusen röstberättigade. I flera sådana församlingar har det höjts röster för att antalet ledamöter i de direktvalda kyrkoråden borde reduceras.

Kyrkoråden anses alltför stora varför en mängd ärenden delegeras till ett arbetsutskott. Detta sker i sådan omfattning, att kyrkoråden på sina håll endast sammanträder ett fåtal gånger per år, vilket knappast kan vara i överensstämmelse med kyrkoordningens 4 kap. 1 § om kyrkorådet som församlingens styrelse.

Som motivering till att minska antalet ledamöter har ibland kostnadsskäl framförts. I andra fall har svårigheten att rekrytera engagerade förtroendevalda nämnts. Antalet ledamöter i de direktvalda kyrkoråden i församlingar med högst 2 000 röstberättigade skulle kunna reduceras till det antal som idag gäller för församlingar med högst 500 röstberättigade utan att den lokala demokratin inskränks.

Falun den 26 juli 2005

Roland Persfjord

Previous PageAlla motionerNext Page